Misschien denk je erover om zelf een thuisbatterij aan te schaffen, of hebben de buren er net eentje gekocht. Regelmatig hoor je mensen erover of krijg je reclame voor de thuisbatterij. Het lijkt een handige oplossing om de stroom van je zonnepanelen op te slaan en later te gebruiken. Maar er zitten ook nadelen aan. Wij hebben voor je uitgezocht of een thuisbatterij een goed idee is. Gemeenten Duiven en Westervoort raden op dit moment inwoners af om een thuisbatterij aan te schaffen. Dat komt door de volgende redenen:
De systemen die nu te koop zijn, zijn nog erg duur. De kosten voor de batterij zijn nauwelijks terug te verdienen binnen de verwachte levensduur. Alleen systemen die automatisch handelen op de zogenaamde onbalans markt brengen op dit moment soms nog geld op. Netbeheerder Tennet heeft inmiddels maatregelen genomen om deze handel te beperken. De verwachting is dat door de komst van grote batterijsystemen de onbalansmarkt zal verdwijnen of dat hiermee binnenkort veel minder geld mee verdiend kan worden.
De laatste tijd is het vaker in het nieuws: netcongestie. Dit betekent dat Is het elektriciteitsnet overbelast raakt door te veel vraag of te veel aanbod van elektriciteit. De handel in elektriciteit, zoals een thuisbatterij doet op de onbalans markt, kan soms ook de bestaande problemen rondom netcongestie vergroten. Netbeheerders kunnen hierdoor niet meer altijd de groeiende vraag naar energie blijven leveren.
Met de huidige salderingsregeling kunnen huishoudens met zonnepanelen stroom die zij zelf niet gebruiken, terug leveren aan het net. Door de salderingsregeling krijg je daar dezelfde prijs voor als die je betaalt aan de energieleverancier voor stroom die je afneemt. Dit maakt een batterij minder noodzakelijk. Naar verwachting zal de salderingsregeling in 2027 verdwijnen. Mogelijk dat een thuisbatterij dan wel interessant kan zijn voor het opslaan van eigen zonne-energie.
Voor de productie van batterijen zijn zeldzame materialen zoals lithium en kobalt nodig. Het gebruik van deze materialen brengt onder andere milieuproblemen met zich mee. Bovendien is de levensduur van een batterij meestal 10 tot 15 jaar. Na een aantal jaren neemt de capaciteit af, wat vervanging of onderhoud nodig maakt (en extra kosten met zich meebrengt). Dit betekent ook dat na 10 à 15 jaar de batterij op de juiste manier moet worden gerecycled.
Thuisbatterijen (vooral op basis van lithium -ion technologie) brengen risico’s zoals brandgevaar met zich mee. Als gemeenten zijn wij bezorgd over de impact hiervan op de veiligheid in woonwijken.
Ondanks de voordelen van een thuisbatterij, zijn de gemeenten Duiven en Westervoort van mening dat de voordelen nu nog niet opwegen tegen de nadelen. De verwachting is dat thuisbatterijen pas op grotere schaal interessant worden, als de technologie goedkoper, veiliger en duurzamer wordt en de salderingsregeling wordt afgebouwd.
Slim gebruik maken van zonnestroom
Door slim gebruik maken van de stroom die je zonnepanelen opwekken, heb je geen thuisbatterij nodig. Hiermee ontlast je ook zo veel mogelijk het stroomnet. Hoe kun je dit doen?