Biodiversiteit gaat over al het leven op aarde: van planten en dieren tot insecten en bacteriën. Alles wat leeft heeft een belangrijke rol in de natuur en helpt om alles in balans te houden. Bijvoorbeeld, bijen zorgen ervoor dat bloemen zich kunnen voortplanten, terwijl bomen zuurstof maken. Als de biodiversiteit afneemt, kan de natuur uit balans raken, wat gevolgen heeft voor zowel de natuur als voor ons mensen.
De gemeenten Duiven en Westervoort werken actief aan het beschermen van de biodiversiteit. Vorig jaar hebben we inwoners gevraagd om mee te denken over kansen en knelpunten voor biodiversiteit in hun omgeving. Dit leverde meer dan 150 waardevolle reacties op, die inzicht geven in soorten planten en dieren binnen onze gemeenten en wat nodig is om deze te beschermen.
Ook de klankbordgroep biodiversiteit denkt mee over biodiversiteit in Duiven en Westervoort. De groep bestaat uit inwoners, deskundigen en andere betrokkenen. Ze kwamen vorig jaar voor het eerst bijeen en opnieuw in februari. Tijdens de vorige bijeenkomsten werden de reacties van inwoners en de kaart van biodiversiteit besproken, om te kijken welke gebieden bescherming nodig hebben en welke acties we kunnen ondernemen.
Donderdagavond kwamen de gemeenteraden van Duiven en Westervoort samen in het Horsterpark, gelegen tussen beide gemeenten. Het Horsterpark is een belangrijk gebied voor de biodiversiteit in onze regio. Tijdens deze avond zijn de raden meegenomen in het proces en hebben zij meegedacht over het beschermen van biodiversiteit.
Dit zorgt ervoor dat we met deze input gezamenlijk verder kunnen werken aan het beschermen van de biodiversiteit in onze gemeenten. De planning is om richting de zomer een eindconcept gereed te hebben. Eind van het jaar willen we het plan door beide gemeenteraden laten vaststellen. We blijven inwoners betrekken in dit belangrijke proces.