Het was een zomer met extreem weer. Extreme weersomstandigheden zullen in de toekomst vaker voorkomen. Dat vraagt om een tuin die hierop voorbereid is. Die je schaduw geeft en die het water opvangt het hele jaar door. Wil je jouw tuin hierop voorbereiden? Dan is dit hét moment om dat te doen.
De hele maand oktober staan we stil bij Het Vergeten Plantseizoen 2021. Wist je dat het najaar het ideale moment is om te planten? Door te planten in de herfst, kun je in het vroege voorjaar genieten van een groene en bloeiende tuin. Heb je geen tuin? Adopteer een boom spiegel of vergroen je balkon. Doe jij mee?
Voorkom wateroverlast en haal eens wat tegels uit je tuin. Of gebruik tegels die water doorlaten. Het is belangrijk dat het regenwater de grond in kan en niet de straat op stroomt waar het voor overlast zorgt.
Probeer je regenwater op te vangen. Dat kan door je regenwater af te koppelen van het riool en in de tuin op te vangen. En door een regenton of regenschutting te plaatsen. Ook leuk: maak hoogteverschillen. Hier kun je water tijdelijk opslaan en het ziet er ook nog eens heel leuk uit!
Door alle verdroogde takken, blaadjes en uitgebloeide bloem en weg te halen, maak je je tuin veel te netjes en daarmee niet geschikt voor de winter. Want wist je dat er heel veel dieren in je tuin overleven? En die zoeken beschutting. Hoe meer takjes en blaadjes, hoe beter dus!
Wil jij een koele tuin in de zomer? Plant dan nu een boom. Veel planten en bomen in de tuin zorgen voor meer schaduw en minder hitte. Dit kan zomaar een paar graden schelen. En als je eetbare planten, bijvoorbeeld druiven, plant trek je ook vogels, insecten en zoogdieren aan. Dat is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook goed voor de natuur!
Maak jouw tuin geschikt voor insecten, bijen, vlinders en vogels. Hoe? Zorg voor veel variatie in beplanting en gebruik planten die het hele jaar bloeien of groen blijven. Weet je welke planten heel geschikt zijn én er ook nog eens prachtig uitzien? IJzerhard bijvoorbeeld. Of ooievaarsbek, anemonen en grassen. De hovenier bij jou in de buurt heeft vast nog meer goeie tips voor je!
Het klimaat verandert wereldwijd en dus óók in jouw omgeving. Wat gaat er dan veranderen? Het wordt natter, heter én droger! Gemeenten en waterschap hebben samen een Klimaatatlas opgesteld. De atlas maakt duidelijk op welke klimaateffecten we ons moeten voorbereiden, in extreme situaties. Diverse kaarten geven inzicht in de effecten in jouw buurt. Zo is voor iedereen duidelijk te zien waar het risico op overlast het grootst is. Een kaart toont bijvoorbeeld het effect van extreme neerslag. Welke straten overstromen dan? Een andere kaart geeft aan in welke gebieden het op tropische dagen extra heet aanvoelt. Ook benieuwd hoe extreem het in jouw gemeente kan worden? Kijk dan op www.weetvanwater.nl/ klimaatatlas hoe het er voor staat en wat je zélf kunt doen!