Van 1 t/m 30 april 2025 is de Maand van de Groene Tuin! Deze maand staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten. Een maand lang worden verschillende acties georganiseerd en praktische tips gegeven om hiermee aan de slag te gaan. Dat is hard nodig, want in Nederland worden tuinen steeds minder groen. En dat terwijl een groene tuin juist veel voordelen biedt.
Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met periodes van extreme hitte, droogte en neerslag. Als je je tuin voorbereidt op het veranderende klimaat heb je minder last van de gevolgen. Dit noem je het klimaatbestendig maken van je tuin. Een groene tuin is beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering dan een betegelde tuin. Een groene tuin is koeler in de zomer en kan beter met hevige neerslag omgaan. Daarentegen houden bestrating en bebouwing juist warmte vast en kan regenwater in een betegelde tuin niet goed wegstromen.
Met een groene tuin verwelkom je vogels, insecten en allerlei andere dieren. Een groene tuin met verschillende plantensoorten biedt voedsel, schuilplekken en nestmogelijkheden. Zo help je de dieren in je tuin een handje. En dat is van groot belang omdat steeds meer planten- en diersoorten dreigen uit te sterven. Dit heeft ook gevolgen voor de mens omdat wij van de natuur afhankelijk zijn voor ons voedsel, water en een veilige plek om te wonen. Daarnaast zijn dieren belangrijk voor het gezond houden van de tuin. Bijen zorgen bijvoorbeeld voor de bestuiving van planten, vogels zijn dol op slakken en bodemdiertjes houden de bodem gezond.
Het is een misverstand dat een betegelde tuin onderhoudsvriendelijker is dan een groene tuin. Doordat regenwater minder goed kan weglopen in een betegelde tuin, ontstaat er groene aanslag op de tegels. Ook heb je met tegels meer kans op een mierenplaag en onkruid op ongewenste plekken tussen de tegels. Een groene tuin maak je onderhoudsvriendelijk door hem slim in te richten. Hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe gezonder en sterker ze zullen zijn. Hierdoor zijn je planten ook beter bestand tegen plagen en hebben ze minder water nodig. Onkruid kun je voorkomen door kale stukken grond te bedekken met bodembedekkende planten.
Tijdens de Maand van de Groene Tuin organiseren partners van de campagne verschillende landelijke acties, zoals een fotowedstrijd, winactie tuinontwerp, en veel praktische tips. Ook in Duiven en Westervoort kun je zelf aan de slag om je tuin groener te maken. De gemeente helpt je op weg met:
Subsidie voor een groene tuin: Ontvang financiële ondersteuning voor maatregelen zoals een regenton, het vervangen van tegels door groen of het aanleggen van een groen dak.
Regentonactie: Maak kans op een regenton van 100+ liter met de winactie voor de leukste tuintip! Of profiteer van €40 korting met de subsidie. Zo vang je eenvoudig regenwater op voor je tuin!
Tuincoaches: In de Maand van de Groene Tuin lanceren wij een nieuw vrijwilligersproject: de tuincoaches! Net zoals de energiecoaches geven onze tuincoaches gratis advies aan inwoners. Ze richten zich op vier belangrijke thema’s in de tuin: klimaatadaptatie, biodiversiteit, hitte en water. Vanaf 1 mei kunnen inwoners een gratis adviesgesprek inplannen. Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie!