Een stoeptegel van gerecycled huisafval!

Projecten
Projecten

De gemeente Duiven is de eerste gemeente in Nederland met een tegel van gerecycled afval in de straat. De Duivense (duurzame) Tegel is geplaatst door Wethouder Ton Spaargaren, samen met Robert Hageman van afvalverwerking AVR Duiven.

Verwerken van reststoffen

De Duurzame Tegel is een initiatief van afvalverwerkers AVR, Mineralz en Betonindustrie De Hamer. De reststoffen worden bij afvalverwerker De Zweekhorst in Zevenaar door Van Ganzewinkel schoongemaakt. Daarna worden de mineralen verwerkt tot Forz, vergelijkbaar met zand en grond. Betonindustrie De Hamer maakt er tegels, stenen, trottoirbanden en andere verhardingsmaterialen van.

Samenwerking

Wethouder Ton Spaargaren van Milieu en Duurzaamheid: “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven en gemeenten samenwerken”. “Dit is een mooi initiatief van het bedrijfsleven. Zij bedenken iets en gaan daarmee de markt op.”

Nuttige inzet van restproduct

Rob Hageman van AVR stelt dat iedere Duivenaar, naast glas, papier, plastic en gft, jaarlijks 150 kilo restafval produceert (in 2017). Van deze 150 kilo wordt tijdens de verbranding elektriciteit en warmte gemaakt die via de stadsverwarming naar Duiven teruggaan. Een kwart verbrandt niet. Daar gebeurde tot nu toe niets mee. Nu kunnen er dus stenen en tegels van gemaakt worden.

Bijlagen

Terug naar overzicht

Heb jij een goed idee?

Weet jij hoe we onze mooie gemeenten nog duurzamer kunnen maken? Of heb je een vraag voor onze duurzaamheidsexperts?

Contact opnemen

Contactinformatie

Onze klantenservice is van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 16:00 en op vrijdag van 08:00 tot 12.30 uur bereikbaar.

Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 088 – 695 30 00 of via e-mail: samen1nergie@1stroom.nl

Sluit venster