Duurzaam tuinieren

Tips & adviezen
Tips & adviezen

Tegel eruit, Plant erin!

Ook groene balkons en terrassen leveren een belangrijke bijdrage aan het beperken van de opwarming van de stad en het vergroten van de biodiversiteit.

Groen is goed bij:

  • zware regenbuien
  • op hete dagen
  • voor de kwaliteit van de lucht
  • voor de bijen, vlinders en insecten
  • voor alle mensen en alle dieren!

Een groen dak

Groene daken zien er mooi uit, zorgen ook nog eens voor schonere lucht, helpen wateroverlast en hittestress te verminderen & zijn goed voor vogels en insecten! En….groene daken isoleren! Bij het nemen van isolerende maatregelen denk je niet gelijk aan het vergroenen van je dak. Toch kan dit een waardevolle investering zijn die je snel terugverdient. Een groen dak werkt isolerend en dat scheelt al gauw enkele graden! Dat zie je terug op je energierekening.

Fleurige geveltuin

Met een geveltuin zorg je voor meer natuur in de straat. Het trekt vogels aan. Ze bouwen er een nest of vinden er een slaap- en schuilplaats. Dat geldt ook voor egels.

Gevelplanten beschermen ook je huis. In de winter zorgen groenblijvende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt en het binnen beter warmer blijft. In de zomer zorgen de planten er juist weer voor dat je muur koeler blijft en het binnen minder snel opwarmt. Doordat de planten langs je gevel het steen koel houdt tijdens warme zomerdagen en water verdampen, functioneren groene gevels ook als de natuurlijke airconditioner van de stad. Last but not least: planten filteren fijnstof en geven zuurstof af waardoor onze luchtkwaliteit verbetert.

Geveltuintjes zijn vrij eenvoudig zonder al teveel kosten zelf aan te leggen. Haal een smalle rij stoeptegels weg voor de gevel, verrijk de grond met tuinaarde en plant bijvoorbeeld een paar mooie stokrozen.

Bijlagen

Terug naar overzicht

Heb jij een goed idee?

Weet jij hoe we onze mooie gemeenten nog duurzamer kunnen maken? Of heb je een vraag voor onze duurzaamheidsexperts?

Contact opnemen

Contactinformatie

Onze klantenservice is van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 16:00 en op vrijdag van 08:00 tot 12.30 uur bereikbaar.

Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 088 – 695 30 00 of via e-mail: samen1nergie@1stroom.nl

Sluit venster