Hoe houden we de voeten droog en het hoofd koel?

Projecten
Projecten

Klimaatdialogen in de Liemers

Onderlopende straten, droogvallende beken en gezondheidsklachten door hitte – het zal in de toekomst vaker gebeuren. Gelukkig kunnen we maatregelen nemen om zulke risico’s op te vangen. Maar welke maatregelen? En waar? En waarom eigenlijk? Dit soort vragen willen de gemeentes Zevenaar, Duiven en Westervoort en het Waterschap Rijn & IJssel graag met alle betrokkenen bespreken.

Gevoelige gebieden in kaart gebracht

In 2019 is door een ingenieursbureau in kaart gebracht welke gebieden in de toekomst een vergroot risico lopen op overstromingen, droogte, wateroverlast en extreme hitte. Het Waterschap heeft de resultaten van deze onderzoeken overzichtelijk gepresenteerd. Zo kun je makkelijk zien voor welke gevolgen van klimaatverandering jouw straat in de toekomst gevoelig is. Deze informatie is belangrijk als je de mogelijke gevolgen wilt opvangen.

Meepraten?

Over deze resultaten willen de gemeentes Zevenaar, Duiven en Westervoort met hun bewoners en bedrijven in gesprek gaan. Tijdens zogenaamde klimaatdialogen worden bewoners, bedrijven, verenigingen en dorpsraden geïnformeerd over de risico’s in de directe omgeving. Ook willen de gemeentes met de betrokkenen in gesprek om de risico’s te wegen en mee te denken over de oplossingen. Uiteindelijk zullen risico’s moeten worden afgewogen: wat is wel en wat is niet acceptabel? Daarnaast krijg je suggesties mee hoe je je tuin of straat zelf kunt voorbereiden op het nieuwe klimaat.

Vanwege de ontwikkelingen rondom het Coronavirus is het op dit moment onduidelijk of deze klimaatdialogen online of op locatie plaatsvinden. Zodra hier een beslissing over wordt genomen, wordt dat op deze pagina of op de Facebook-pagina van je gemeente bekend gemaakt.

Hoe verloopt het proces na de zomer?

Na de zomer wordt dieper op de oplossingen ingegaan. Hoe kunnen bepaalde risico’s door concrete maatregelen worden verkleind? Welke maatregelen zijn geschikt voor de korte en welke voor de lange termijn? Allereerst gaan ambtenaren, bestuurders en het Waterschap met elkaar in gesprek. Daarna zijn burgers, bedrijven en andere organisaties aan de beurt. Op basis van al deze gesprekken wordt een advies opgesteld welke maatregelen in de Liemers het beste kunnen worden gerealiseerd.

Bijlagen

Terug naar overzicht

Heb jij een goed idee?

Weet jij hoe we onze mooie gemeenten nog duurzamer kunnen maken? Of heb je een vraag voor onze duurzaamheidsexperts?

Contact opnemen

Contactinformatie

Onze klantenservice is van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 16:00 en op vrijdag van 08:00 tot 12.30 uur bereikbaar.

Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 088 – 695 30 00 of via e-mail: samen1nergie@1stroom.nl

Sluit venster