Regie op uw eigen energie?

Projecten
Projecten

Regie op Energie is al enkele jaren een hulpmiddel om ondernemers ondersteuning te bieden die graag duurzaam willen ondernemen en waarde hechten aan de omgeving. Ondernemers in de regio krijgen de mogelijkheid om begeleiding te krijgen om energie te besparen.

Zingg Choco

Zingg Choco is daar een van de voorbeelden van. Zingg is al jaren actief in Westervoort met zijn bedrijf, hij produceert dagelijks chocolade. ‘’Ik ben dankzij de campagne van Regie op Energie in aanmerking gekomen en op de hoogte gebracht van de mogelijkheden’’, aldus Zingg. Hij geeft verder aan dat hij sinds begin dit jaar is begonnen en voegt daar het volgende bij aan: ‘’Het is goed een ander te laten kijken en ze kunnen ook de wetgeving ten aanzien van stroomverbruik goed in kaart hebben.”

Sinds 2019 zijn er een aantal regels gekomen voor ondernemers die een eigen pand bezitten. Maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden zijn dan ook verplicht door ondernemers dit te laten uitvoeren.

Plavei

Een ander voorbeeld is woningcorporatie Plavei. Plavei neemt sinds 2018 deel aan Regie op Energie en heeft vorig jaar de Verklaring van Verbinding ondertekend. “Vanuit de activiteiten en diensten van de Groene Allianties De Liemers zijn we op de hoogte gebracht.

Het kost de ondernemer ook weinig moeite om het een en ander te regelen. ‘’Door de deel te nemen aan Regie op Energie bespaar je  uiteindelijk kosten én tijd om inzicht te krijgen in de maatregelen. Voor de inventarisatie en het onderzoek zijn gegevens nodig, zoals plattegronden en verlichtingslijsten. Deze hebben we moeten verzamelen voor de adviseur. Verder is de adviseur tijdens de opname begeleid door een medewerker van Plavei. Dit heeft wel wat tijd gekost. Maar het was goed te overzien en het heeft wat opgeleverd’’.

Wettelijk verplicht

Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen (Wet milieubeheer-inrichtingen) om energie te besparen. Per 1 juli 2019 is deze regelgeving veranderd.

Naast de bestaande energiebesparingsplicht is er nu ook een informatieplicht energiebesparing. Deze geldt voor Wet milieubeheer-inrichtingen (Wm-inrichtingen) die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas of een equivalent daarvan verbruiken. https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht-energiebesparing/bedrijven-en-instellingen

Met de informatieplicht willen het bedrijfsleven en de overheid energiebesparing versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls.

Heb je vragen, dan kun je contact opnemen met Groene Allianties de Liemers: 06-20 96 27 39

info@gadeliemers.nl en/of de website: www.groeneallianties-deliemers.nl/regie-op-energie/.

Bijlagen

Terug naar overzicht

Heb jij een goed idee?

Weet jij hoe we onze mooie gemeenten nog duurzamer kunnen maken? Of heb je een vraag voor onze duurzaamheidsexperts?

Contact opnemen

Contactinformatie

Onze klantenservice is van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 16:00 en op vrijdag van 08:00 tot 12.30 uur bereikbaar.

Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 088 – 695 30 00 of via e-mail: samen1nergie@1stroom.nl

Sluit venster