Van Afval naar Grondstof: kansen voor ondernemers

Projecten
Projecten

Ben je ondernemer op Centerpoort en vraagt jij je af wat er met je afval gebeurt en of je kosten kunt besparen op afval?
Op 3 maart 2020 kun je  meedenken over voorstellen om hieraan te werken.

Actief meedenken over de toekomst

De bijeenkomst is bedoeld voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in de kansen die een circulaire economie biedt. Het doel is het delen en uitwisselen van ideeën over en ervaringen met circulair ondernemen.

“Met deze bijeenkomst willen wij de eerste stap zetten in het uitwerken van concrete en uitvoerbare plannen voor een circulair ondernemen in Duiven voor het Bedrijventerrein Centerpoort Nieuwgraaf”, zegt Wim Nabbe, één van de initiatiefnemers.

Programma

15:30 uur Inloop

16:00 uur Opening en toelichting op het doel van de bijeenkomst

16:10 uur Presentatie van een goede voorbeelden

16:30 uur Uiteengaan in drie tafels:

                 tafel 1: verpakkingsmaterialen beter verwerken

                 tafel 2: wat kunnen we met bio-afval

                 tafel 3: brainstormen over andere ideeën

17:30 uur Plenair:

                 wie wil verder werken aan de voorstellen

                 hoe gaan we verder?

18:00 uur Einde bijeenkomst

Locatie: Intratuin Duiven

Kom je ook?

Deze bijeenkomst wordt ondersteund door deskundigen, samen werken we bestaande ideeën uit en ontwikkelen we nieuwe ideeën. Als je mee wil doen mail dan naar: info@mkbduiven.nl

Deze bijeenkomst wordt ondersteund door een initiatiefgroep bestaande uit: Groene Alliantie De Liemers, de gemeenten Arnhem, Duiven en Nijmegen, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Wageningen Environmental Research en de bedrijven Kortmandgo, Mineralz en Renewi. Verder werken mkb Duiven, Go Clean De Liemers en ATAG mee aan. De Provincie Gelderland is medefinancier van dit initiatief.

Wat is circulaire economie?

Circulaire economie betekent zo produceren dat er weinig afval ontstaat en dat de afval die ontstaat zo goed mogelijk wordt benut. Het gaat hierbij om het gebruiken van afval als grondstof. Het uiteindelijke doel is het realiseren van kringlopen zonder afval, met weinig gebruik van fossiele grondstoffen, gas, energie, maar ook water.

Welke voordelen biedt een circulaire economie?

De circulaire economie betekent nieuwe kansen voor ondernemers. We noemen er een paar. Afvalstromen bevatten deels relatief dure grondstoffen die nog wat kunnen opleveren. Het voorkomen dat afval ontstaat, geeft bovendien besparingen op grondstof- en verwijderingskosten. Als dit gezamenlijk efficiënter wordt gedaan, kunnen de kosten nog verder omlaag. Ook krijgen bedrijven te maken met de verplichte afvalpreventie of afvalscheiding, en met de verplichting om hierover te rapporteren. Het is goed om hier actief mee bezig te zijn.

Bijlagen

Terug naar overzicht

Heb jij een goed idee?

Weet jij hoe we onze mooie gemeenten nog duurzamer kunnen maken? Of heb je een vraag voor onze duurzaamheidsexperts?

Contact opnemen

Contactinformatie

Onze klantenservice is van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 16:00 en op vrijdag van 08:00 tot 12.30 uur bereikbaar.

Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 088 – 695 30 00 of via e-mail: samen1nergie@1stroom.nl

Sluit venster