In oktober en november 2019 bezoeken de afvalprofessors verschillende basisscholen in de gemeenten Duiven en Westervoort om les te geven over (zwerf)afval en recycling. NME Liemers geeft de lessen.
De lessen zijn onderdeel van een (zwerf)afvalproject in beide gemeenten. Daaronder vallen ook andere activiteiten zoals een les door Plastic Fantastic en een bezoek aan 2Switch of het Afvalaanbiedstation in Duiven.
Door de les van de afvalprofessor leren leerlingen van de groepen 3/4 dat afval scheiden heel leuk kan zijn. Zij helpen de professor hier een handje bij. Ze leren hierdoor dat dat afval grondstof is. Veel kun je opnieuw gebruiken om nieuwe producten van te maken. In de les daaropvolgend van Plastic Fantastic verzamelen de kinderen plastic afval en maken ze nieuwe producten van plastic afval.
Voor de groepen 7/8 heeft de afvalprofessor een aantal bijzondere proefjes in petto. In zijn koffer zit een afval-lab waarmee ze zelf bioplastic kunnen maken. Met een spel wordt de kennis van de kinderen getest én leren ze welke maatregelen er zijn voor het verminderen van afval. Na de gastles brengen de kinderen van Westervoort een bezoek aan kringloopbedrijf 2Switch. Leerlingen uit de gemeente Duiven bezoeken het afvalaanbiedstation.
Na deze lessen en activiteiten zijn de leerlingen echte afvalexperts! En kunnen ze die kennis thuis ook delen. Want afval goed scheiden blijkt nog wel eens vragen op te leveren. Waar moet nu een lege chipszak bij, een vieze taartdoos of een lege kauwgomstrip? En wat doe je met oude medicijnen en oude boeken of kleding.
Goed scheiden zorgt voor minder restafval. En dat betekent dat de restafvalcontainer minder vaak geleegd hoeft te worden. Dat scheelt niet alleen in de kosten die inwoners betalen (aanslag gemeentelijke belastingen), het is ook nog eens goed voor het milieu, want er hoeft minder afval verbrand te worden.
Dit (zwerf)afvalproject is ontwikkeld door NME Liemers en wordt gefinancierd door de gemeenten Duiven en Westervoort. Het project sluit aan bij de doelstelling van beide gemeenten om te komen tot minder afval.