Je hoort het steeds vaker; mensen die bewust bezig zijn om minder afval te produceren. Want natuurlijk zijn we goed bezig als we ons afval scheiden, maar het is nog beter als er minder afval is. Dit klinkt misschien als een grote verandering, maar met kleine stapjes kun je al een groot verschil maken. Hier vind je 5 tips waarmee je makkelijk afval kunt besparen.
Vaak zie je in de supermarkt dat groenten en fruit al zijn voorverpakt in plastic. Dit is lang niet altijd nodig. Kijk in jouw supermarkt eens of je groenten en fruit kunt vinden zonder verpakking. Je kunt bijvoorbeeld zelf een (herbruikbaar) zakje meenemen om groenten en fruit in te doen. Ook kun je jouw inkopen doen bij de groenteboer of op de markt. Hier wordt meestal al een stuk minder plastic gebruikt. Als je een tuin(tje) hebt kun je ook overwegen om een groentetuin te beginnen. Zaai bijvoorbeeld eens wat tomatenzaadjes. Niet alleen is het leuk om de plantjes te zien groeien, ze smaken ook nog eens extra lekker!
Veel mensen hebben standaard een herbruikbare tas bij zich om boodschappen te doen, super handig! Maar naast een tas voor je boodschappen, kun je op meer plekken je eigen verpakking meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een koffie to-go, die smaakt veel lekkerder uit jouw favoriete (thermos)beker en dit scheelt weer een wegwerpbeker (plus deksel, plus rietje enzovoorts). Ditzelfde geldt voor flesjes water, het is een kleine moeite om je eigen fles mee te brengen en dit scheelt ontzettend veel plastic flesjes. Daarnaast is het Nederlandse water uit de kraan van prima kwaliteit, het is helemaal niet nodig om water te kopen.
We kennen het allemaal wel, iets is te lang in je koelkast blijven liggen en is helaas over de datum. De houdbaarheidsdatum op veel producten is een indicatie, dit wil niet altijd zeggen dat het product niet meer eetbaar is. Maar is het eten echt niet meer goed? Gooi het dan bij het GFT afval. Natuurlijk wil je dit liever voorkomen. Let dus op de datum op het product en bedenk wanneer je van plan bent om het te eten. Heb je te veel eten bereid en vind je het zonde om weg te gooien? Bied het dan aan bijvoorbeeld via social media of speciale apps om eten te delen. Zo kunnen jouw buren ook mee smullen en kunnen we samen veel voedselverspilling voorkomen.
Gebruik jij shampoo en douchegel uit een fles? Niks mis mee, maar het levert wel weer plastic afval op. Probeer eens een vaste versie, bijvoorbeeld een shampoo bar of een stuk zeep om mee te douchen. Vaak gaan deze producten veel langer mee dan de versie in de fles en zijn ze niet verpakt in plastic. Bovendien worden de bars vaak gemaakt van natuurlijke ingrediënten, waardoor ze ook nog beter zijn voor je haar en je huid. Wil je jouw badkamer helemaal verpakkingsvrij maken? Overweeg dan eens om cosmetica producten zelf te maken. Hier vind je een paar leuke recepten voor bijvoorbeeld lippenbalsem en tandpasta: https://zerowastenederland.nl/tips/besparen-doe-het-zelf-verzorging/
Is jouw kleding, meubel, elektrische apparaat, fiets of speelgoed stuk? Gooi het dan niet weg, maar kijk of je het kunt repareren. Ook als je zelf niet superhandig bent, kun je dit samen met anderen doen (wie weet leer je nog iets nieuws!). Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Samen met deze vrijwilligers kun je aan de slag om jouw item te repareren zodat je er nog jaren plezier van hebt.
Je vindt Repair Cafés op honderden plaatsen in Nederland en België, zo ook in Duiven en Westervoort. Elke woensdagmiddag ben je welkom tussen 13.00 en 16.00 uur in het Serviceteamgebouw De Liemers. Ben jij ook een beetje handig met spulletjes repareren? Repair Café Westervoort en Duiven is nog op zoek naar vrijwilligers! https://www.geldersehanden.nl/o/Stichting-Repair-Cafe-Westervoort-Duiven