Vervang tegels in de tuin door groen, sluit de regenpijp aan op een regenton of bedek je dak met planten. Deze maatregelen helpen wateroverlast na hevige regen te verminderen en zorgen voor verkoeling bij hitte. Vanaf 1 maart kun je in de gemeenten Westervoort en Duiven subsidie aanvragen voor één of meer van deze vergroeningen. Zo wordt het makkelijker en voordeliger om je tuin te vergroenen.
Veel mensen kiezen voor tegels in de tuin omdat het praktisch is. Maar een tuin met veel tegels wordt in de zomer extra warm, omdat de hitte blijft hangen. Daarnaast kan regenwater door de tegels niet goed in de grond te zakken, wat kan zorgen voor wateroverlast bij zware regenval. Tegels vervangen door groen helpt om water beter af te voeren en maakt je tuin koeler. Daarnaast trekt een groene tuin meer vlinders en bijen aan. Als je tegels vervangt door groen, zoals gras, planten, struiken, bomen, hagen of klimop, kun je een subsidie krijgen tot €4 per m².
Er is ook subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp. Bij veel mensen stroomt regenwater direct het riool in. Terwijl het regenwater schoon is en makkelijk hergebruikt kan worden. Door je regenpijp door te zagen en een afkoppelstuk te plaatsen, kun je het water in je tuin laten wegzakken. Je kunt het ook opvangen in een regenton, zodat je het later kunt gebruiken, bijvoorbeeld om je tuin te sproeien bij droogte. Voor zowel het afkoppelen als het plaatsen van een regenton, kun je subsidie krijgen.
Ook voor het aanleggen van een groen dak is subsidie beschikbaar. Daarmee kun je het dak van je schuur, garage, de uitbouw of de woning zelf vergroenen. Een groen dak vangt regenwater op, biedt voedsel voor insecten en werkt verkoelend in de zomer. Wil je een groen dak aanleggen op je bestaande woning en daar subsidie voor aanvragen? Haal er dan een specialist bij om te kijken of jouw dak geschikt is.
Wil je aan de slag met een van deze maatregelen en benieuwd hoeveel subsidie je kunt krijgen? Alle informatie over de maatregelen en voorwaarden vind je op de website www.subsidieaanvragen.nl. Hier kun je straks ook je aanvraag doen. De subsidieregeling is open vanaf 1 maart tot het einde van 2025. Het bedrag wat je krijgt hangt af van de maatregel(en) die je kiest. Ga je direct aan de slag? Let dan op: maak foto’s van de situatie vóór en na in de tuin en bewaar de bonnetjes goed. Deze heb je nodig voor de aanvraag.
Lees meer over de subsidieregeling in de gemeente Duiven of in de gemeente Westervoort.