Veel mensen herinneren zich nog de zware overstromingen in Limburg in de zomer van 2021. Binnen 48 uur viel daar 200 millimeter regen. Dit zorgde voor veel wateroverlast, schade en gevaarlijke situaties. Zo’n bui kan overal vallen, dus ook bij ons. Wat zou dat betekenen voor onze regio? En zijn we daar goed op voorbereid?
Het Waterschap Rijn en IJssel heeft onderzocht wat er gebeurt als een extreem zware bui de Achterhoek en Liemers treft. Dijkgraaf Hein Pieper legt in de Gelderlander uit: als zo’n bui hier valt, krijgen honderden huishoudens te maken met wateroverlast. Kelders kunnen onderlopen, en in sommige huizen komt het water zelfs op de begane grond. Ook wegen, zoals de snelweg A12 bij Duiven, kunnen tijdelijk onder water komen te staan.
Gelukkig gebeurt zo’n extreme bui niet vaak, misschien eens in de 300 tot 1000 jaar. Maar door klimaatverandering neemt de kans wel toe. Daarom is het belangrijk om nu al maatregelen te nemen.
Gemeenten, waterschappen en andere organisaties werken samen om onze regio beter te beschermen. Er worden slimme oplossingen bedacht, zoals hogere dijken, een beter rioolsysteem en het veilig plaatsen van elektriciteitshuisjes.
Ook inwoners kunnen helpen om wateroverlast bij hevige regenbuien te beperken. Vervang tegels in je tuin door groen, zodat regenwater beter in de bodem kan trekken. Koppel je regenpijp af van het riool of gebruik een regenton om water op te vangen. Dit helpt om het riool minder te belasten en wateroverlast te voorkomen.
Sinds 2019 werken 18 organisaties in de Achterhoek en Liemers, waaronder overheden, boeren en natuurorganisaties, samen om wateroverlast te beperken. Daarnaast kijken ze ook naar oplossingen om de gevolgen van droogte aan te pakken. Ook de gemeenten Duiven en Westervoort doen hieraan mee. Er is al veel bereikt, maar we zijn er nog niet.
Op 20 februari ondertekenden bestuurders, in het bijzijn van Deltacommissaris Co Verdaas, het nieuwe programmaplan voor 2025-2026 om verdere stappen te zetten. Dit plan helpt onze regio beter te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.
Door samen te werken en tijdig maatregelen te nemen, zorgen we ervoor dat we voorbereid zijn – wat het weer ons ook brengt!
Lees hier het artikel van de Gelderlander.