Elektrisch rijden en oplaadpalen

Zakelijk rijden met een elektrische auto levert door de lage bijtelling nog steeds een flink belastingvoordeel op. Wanneer je als gebruiker je voertuig niet thuis of op het werk kunt opladen ben je aangewezen op openbare oplaadmogelijkheden.

Als inwoner van de gemeenten Westervoort kun je een openbare laadpaal aanvragen wanneer je in het bezit bent van een elektrisch of plug-in hybride voertuig.

Rijden op waterstof

 
Naast elektrisch rijden bestaat er nog een milieuvriendelijk alternatief voor diesel- en benzineauto’s. Waterstofauto’s zijn volledig emissievrij: ze stoten geen CO2 of fijnstof uit. Als ondernemer kun je gebruik maken van gunstige financiële regelingen, zoals een lage bijtelling, de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bij de aanschaf van een waterstofauto. Je leest hier meer over op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Fiets van de zaak

 
Als werkgever kun je medewerkers gemakkelijk gebruik laten maken van een fiets van de zaak. Dit is een (elektrische) fiets of een speed-pedelec voor woon-werkverkeer, maar ook voor onbeperkt privégebruik. Als werkgever betaal je de fiets en vaak ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Door een bijtelling bij het salaris van je medewerker betaal je uiteindelijk maar enkele euro’s per maand aan extra belasting. Bekijk het rekenvoorbeeld op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen

Duurzame auto of laadpaal aftrekken van de belasting
Kan ik als ondernemer de investering van een duurzame auto of laadpaal aftrekken van de belasting?

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in een duurzame auto? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

 

• Aardgasauto’s, waterstofauto’s, volledig elektrische en plug-in hybride auto’s komen in aanmerking voor MIA onder bedrijfsmiddelcodes F 3109, G 3110, D 3111 en E 3113.
• Auto’s met dieselmotoren zijn uitgesloten voor de MIA en Vamil.
• Waterstofauto’s komen in aanmerking voor 36% MIA en 75% Vamil onder code F 3109
• Volledig elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km komen in aanmerking voor 36% MIA onder code G 3110
• Plug-in hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot van > 0 – 30 gr/km komen in aanmerking voor 27% MIA onder code D 3111.
• Aardgasauto’s komen voor 50% in aanmerking voor 13,5 % MIA onder code E 3113.

 

Aanvragen
Je kunt MIA aanvragen binnen 3 maanden, nadat je de auto besteld hebt. De auto hoeft nog niet op kenteken te staan. De besteldatum en niet de datum waarop de auto op kenteken komt, is bepalend voor de eisen die MIA aan de auto stelt.

 

Voor meer informatie en de voorwaarden: kijk op de website van RVO.

Vervoermanagement
Waar kan ik informatie vinden over vervoermanagement?

Bij vervoermanagement wordt gekeken naar de mogelijkheden die een bedrijf zelf heeft om de nadelige gevolgen voor het milieu terug te dringen.

 

Meer informatie hierover vind je op de website van Infomil.

 

Informatie om een vervoermanagementplan te ontwikkelen kun je vinden op de website van Stimular.

Meer onderwerpen