Wethouder Hans Breunissen van de gemeente Westervoort heeft afval in zijn takenpakket. Maar ook persoonlijk is afval een belangrijk onderwerp. In huize Breunissen wordt het afval al jaren heel actief gescheiden. “Alle afvalstromen die we ergens naar toe kunnen brengen, brengen we ook weg. Onze grijze container zetten we maximaal twee keer per jaar aan de weg. En dan zit ‘ie eigenlijk nog steeds niet vol. Er zijn zóveel dingen die je tegenwoordig kan hergebruiken. Alleen al bij het Afvalbrengstation zijn er iets van 20 afvalstromen. We hebben thuis verschillende bakken staan, voor batterijen, kranten en glaswerk bijvoorbeeld. En het keukenemmertje wordt volop gebruikt in onze keuken.”
Iets wat nog vaak in het restafval belandt, zijn etensresten, zoals een restje spaghetti. Terwijl dat gewoon in het GFT mag. Breunissen hoopt dat alle Westervoorters hun etensresten voortaan in de groene container doen. “Als service wordt de groene container de komende maanden elke week geleegd. We hopen dat dat succes heeft. Maar wat ik ook belangrijk vind, is voedselverspilling tegengaan. Als wij eten over hebben, gaat het in een bakje in de diepvries. Of we maken er iemand anders blij mee. Mijn vrouw kwam voor haar werk altijd veel bij ouderen thuis en dan nam ze soms een bakje eten mee. Daar waren ze altijd ontzettend blij mee.”
Afval scheiden geeft voldoening, merkt de wethouder. “Ik zie afval scheiden misschien wel als een sport. En dat zie ik ook om mij heen. Fijn om te zien dat die bewustwording toeneemt! Bij ons gaan veel spullen die wij niet meer gebruiken naar 2Switch of de weggeefhoek. En soms vind ik er zelf ook nog iets. Pas zocht ik boeken voor de kleinkinderen, die vond ik via de weggeefhoek. Zo krijgen ze een tweede leven. Als je ziet hoeveel goede spullen er bij 2Switch komen; die zijn echt prima te hergebruiken. En fijn dat dat niet bij het restafval terecht komt. Dus als je goede spullen naar 2Switch brengt, draag je bij aan het milieu én aan je portemonnee. Want voor het legen van je restafvalcontainer betaal je.”
“Het liefst willen we in Nederland naar 0 kg restafval in 2050. Daarvoor heeft elke gemeente een zogenaamde klimaatopdracht meegekregen. We werken hard om dat te bereiken. Daarom kijken we wat er nog beter kan in het verwerken en recyclen van ons huidige restafval. Waar ik van baal is dat komkommers in een plasticje zitten of appels en sinaasappels in een plastic zak. Daarom haal ik regelmatig bij de boer of op de markt fruit en groenten. En in de plaatselijke winkel kun je bijvoorbeeld spijkers gewoon per stuk krijgen, in plaats van in plastic doosjes van de bouwmarkt.”
Zo kan iedereen wat bijdragen, vindt Breunissen. “We hebben iedereen nodig. Inwoners, maar ook grootwinkelbedrijven en ondernemers zijn naast de gemeente een belangrijke schakel. Zij kunnen bijvoorbeeld kijken naar vermindering van verpakkingsmateriaal. Als iedereen steeds nadenkt ‘wat vind ik belangrijk, wat kan ik bijdragen aan het milieu?’ dan kunnen we met z’n allen slagen maken. Plak bijvoorbeeld een sticker op je brievenbus tegen huis-aan-huis reclame en neem een eigen tas mee naar de winkel.
Ik ben trouwens heel benieuwd welke goede ideeën andere Westervoorters hebben. Deel je ideeën eens via de social media of het contactformulier op de website van Samen1nergie, dan dragen we samen bij aan een groenere toekomst voor Westervoort!”
Wist je dat…. Inwoners van Westervoort nu wekelijks de GFT container kunnen laten legen? Lees meer over de proef met GFT in Westervoort om tot minder restafval te komen op: https://samen1nergie.nl/minder-afval-westervoort/