Soms maken kleine stapjes een groot verschil. Met deze 5 tips kun jij deze zomer makkelijk energie (en dus geld!) besparen.
Wist je dat een laagje ijs van maar één millimeter al vijf procent extra energieverbruik vraagt van je diepvriezer? Maak daarom regelmatig je diepvriezer vrij van ijs. Leg tijdens het ontdooien van je diepvries je etenswaar in een koelbox of in een andere vriezer. Dit is natuurlijk ook een goed moment om eerst alle ijsjes op te eten 😉.
De moderne wasmiddelen doen hun werk prima op 30 tot 40 graden. Was wel één keer per maand warm en bij voorkeur op 90 graden om de zogenaamde vetluis in je wasmachine te voorkomen. Dit houd je machine schoon en zorgt ervoor dat deze langer meegaat. Voor je kleding en het schoon worden van kleding is wassen op 30 tot 40 graden vaak voldoende. Was ook altijd zoveel mogelijk met een volle wasmachine. Zeker als je op lage temperaturen wast, is de kans op het vervagen of mengen van kleuren erg klein.
Maak zoveel mogelijk gebruik van waslijnen. Wasdrogers en ook de moderne warmtepompdrogers gebruiken veel elektriciteit. Ook slijt kleding stuk minder aan de waslijn dan in een wasdroger. Maak gebruik van mooi weer door je was buiten te laten drogen.
Douchen is niet heel goed voor je huid. Je huid droogt door veel water en zeep juist uit waardoor ook huidziekten vaker voorkomen. Het is lang niet altijd nodig om elke dag te douchen. Wil je dit wel, hou het dan vooral zo kort mogelijk. Dat scheelt je heel veel energie en dus geld. Een gemiddelde douche gebruikt 9 liter water per minuut. Douche je elke dag dan bespaar je zo met iedere minuut die je korter doucht 3285 liter water per persoon per jaar. Inclusief water en afvoer is dit goed voor ongeveer € 50 per jaar. Naast water bespaar je ook op gas, dat gebruikt wordt om het water te verwarmen. Korter douchen is dus win-win!
Op het moment dat je langer afwezig bent kun je meer doen om sluipverbruik te voorkomen. Dit is vaak het moment om ook een decoder uit het stopcontact te trekken, het internet modem uit te zetten en veel stekkers eruit te halen. Daarmee beperk je het sluipverbruik. Ga je erg lang weg overweeg dan om een koelkast of diepvries helemaal leeg te halen en de deur open te zetten. Ook een close in boiler of een Quooker kan je makkelijk uitschakelen tijdens een vakantie. Laat wel op het moment dat je thuiskomt en het apparaat inschakelt de leiding even doorlopen zodat het water vers is. Zo voorkom je legionella. Zet ook je thermostaat zo laag dat de cv-ketel niet aanslaat dus bijvoorbeeld op 8 graden. Houd dan de deuren binnenshuis open. Heeft je huis een mechanisch ventilatiesysteem zet deze dan op de laagste stand.
Zo bespaar je geld dat je op vakantie aan leuke dingen kunt uitgeven!