Inwoners van de gemeenten Duiven en Westervoort zijn goed op weg met het scheiden van het huishoudelijk afval. Maar… het kan en moet nog beter!
De gemeenten willen de hoeveelheid restafval per inwoner drastisch terugbrengen. Het doel is het steeds opnieuw gebruiken van grondstoffen. Dat noemen we een circulaire economie.
In 2018 is in de gemeente Duiven 120 kg restafval per persoon per jaar ingezameld. In Westervoort is dat 137 kilo restafval per persoon per jaar geweest. Het streven in 2025 is: 30 kg restafval per persoon per jaar (dat is de landelijke doelstelling). In 2050 ligt die landelijke doelstelling op 0 kilo. Dat zou betekenen dat we alle stoffen opnieuw gebruiken = een circulaire economie.
We moeten dus nog aan de slag om dat doel te bereiken. Dat gaan we met tussenstappen doen.
Wij nodigden inwoners uit om met ons mee te denken. Want alleen samen kunnen we komen tot minder afval.
Hoe kunnen we tot minder (rest-)afval komen? Waar liggen kansen om dat te bereiken? En waar liggen nu knelpunten om afval goed te scheiden? Dat geeft waardevolle informatie. En dat gaan we meenemen voor het nieuwe afvalbeleid.
Om die informatie te krijgen hebben de gemeenten:
* Eind augustus/begin september 2019 een enquête uitgezet. Ruim 4.000 inwoners van de gemeente Duiven en ruim 4.000 Westervoorters hebben een brief gekregen met de vraag of zij een vragenlijst over huishoudelijk inval in willen vullen. 832 inwoners van Duiven hebben de vragenlijst ingevuld. In Westervoort hebben 766 inwoners dat gedaan.
De verbeterpunten die o.a. zijn aangegeven: vaker GFT-afval inzamelen, vaker PMD inzamelen (En anders? Dus bijv. een container in plaats van zakken.). Ook goede informatie/communicatie is belangrijk.
* Inspiratiesessies gehouden begin oktober: ‘hoe komen we tot minder (rest-)afval’. De gemeente ging met inwoners in gesprek over afval scheiden en het nieuwe afvalbeleid.
* Groen(e)markten georganiseerd. Met informatie en inspiratie over duurzaamheid, energiebesparing en minder afval.
* Overlegd met de klankbordgroep. Betrokken inwoners die zich hadden aangemeld voor de klankbordgroep keken naar mogelijke acties om tot minder afval te komen. Bijvoorbeeld: restafval eens in de vier weken inzamelen in de gemeente Duiven. En papier vaker inzamelen is een wens die naar voren kwam. Voor beide gemeenten is een belangrijke vraag: willen inwoners wekelijks GFT container kunnen laten legen (of bijvoorbeeld in de warmere zomermaanden eens per week)? Ook als dat betekent dat je meer betaalt? In Westervoort is in de groep gesproken over een container voor oud papier, als optie.
Iedereen die met ons heeft meegedacht (aanwezig is geweest of de enquête heeft ingevuld): bedankt!