Wat is een circulaire economie?

Omdat de wereldbevolking groeit en we steeds meer consumeren, raken grondstoffen langzaam op. In een circulaire economie proberen we daarom zo slim mogelijk om te gaan met wat we hebben. Dat betekent: minder verspillen, meer hergebruiken.

Dit begint al bij het winnen van grondstoffen en loopt door tot aan de productie en het gebruik van spullen. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken die werken met gerecyclede materialen. Of winkels die niet alleen spullen verkopen, maar ook nadenken over hoe mensen producten kunnen delen of huren in plaats van kopen.

Wat levert circulariteit op voor bedrijven?

 

Een circulaire economie biedt kansen voor bedrijven: nieuwe markten, meer samenwerking en minder grondstoffenverbruik. Volgens TNO bespaart een circulaire economie in Nederland 25% grondstoffen, 20% water en levert het 54.000 nieuwe banen op. Ook de CO2-uitstoot neemt af met 10%, waardoor we dus makkelijker onze CO2-doelstellingen halen. Dit alles kan zorgen voor een groei van 7,3 miljard euro per jaar.

Doet jouw bedrijf ook mee aan de circulaire economie?

Als ondernemer kun je het verschil maken door zo veel mogelijk te kiezen voor groene keuzes voor jouw bedrijf. Kijk voor meer informatie over circulair ondernemen op circulairondernemen.nl of op de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. Hier staat bijvoorbeeld de R-ladder met strategieën voor circulariteit. 

Wat kun jij vandaag al doen?

 

Afval scheiden

In de gemeenten Duiven en Westervoort zijn we al goed op weg: we scheiden ons afval steeds beter en de hoeveelheid restafval per persoon is de afgelopen jaren flink gedaald.

Maar… we zijn er nog niet. Er is altijd ruimte voor verbetering. Kun jij jouw restafval nog verder verminderen door nóg beter te scheiden? Elk beetje helpt! Want hoe beter we scheiden, hoe meer er gerecycled kan worden: plastic verpakkingen, blik, oud papier, glas en gft krijgen dan een tweede leven.

Jij kunt vandaag al het verschil maken. Meer weten? Kijk op de website van Circulus en ontdek wat jij kunt doen.

 

Geef je spullen een tweede leven

Heb je iets niet meer nodig? Gooi het dan niet meteen weg. Grote kans dat je er iemand anders nog blij mee kunt maken! Zet het op Marktplaats, geef het door aan een ander of breng het naar de kringloopwinkel.

Zelfs kapotte spullen verdienen soms een tweede kans. Misschien zijn ze nog prima te repareren – bijvoorbeeld bij het Repair Café, waar handige vrijwilligers klaarstaan om samen met jou aan de slag te gaan.

 

Minder voedsel verspillen

Wist je dat je met een paar simpele aanpassingen al veel minder eten hoeft weg te gooien? Door slim boodschappen te doen en kleinere porties te koken, houd je precies genoeg over. En blijft er toch iets op je bord liggen? Geen probleem! Bewaar het en geniet er de volgende dag van bij de lunch.

Of maak er een gewoonte van: houd één keer per week een kliekjesdag. Alles uit de koelkast opmaken, creatief koken én geld besparen. Op de website van het Voedingscentrum vind je volop lekkere ideeën om restjes om te toveren tot iets nieuws.

 

Minder plastic gebruiken

Plastic heeft veel impact op het milieu. Gelukkig kun je met een paar simpele gewoontes al verschil maken. Neem bijvoorbeeld je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen. In veel supermarkten kun je groente en fruit ook in herbruikbare zakjes verpakken – een kleine moeite. Let ook eens op de verpakkingen van andere producten die je koopt, misschien is er een alternatief met minder (of geen) plastic in de verpakking.

Ook een makkelijke stap: koop geen flesjes frisdrank meer, maar drink kraanwater uit een hervulbare waterfles.

 

 

 

Wat doen de gemeenten al?

 

 

De gemeenten Duiven en Westervoort werken eraan om steeds meer ontwikkelingen in de openbare ruimte op een circulaire manier aan te pakken. Dit betekent bijvoorbeeld dat bankjes of stoeptegels een nieuwe bestemming krijgen.

Heiliglandsestraat Duiven

Samen met de gemeente Duiven is NTP in een bouwteam aan de slag gegaan met de herinrichting van de Heiliglandsestraat en het Isidorusplein. De aanleiding voor deze reconstructie was de staat van de rijbaan en de aansluiting van de nieuwe woonwijk, genaamd Onder de Toren, op de kruising met de Heiliglandsestraat en het Isidorusplein. Het doel van de herinrichting is om de verkeersveiligheid op deze kruising te verbeteren. De uitvoering van het project is gestart in april 2024. Voor NTP en de gemeente Duiven staat duurzaamheid hoog in het vaandel, wat heeft geleid tot de keuze voor Harsfalt.

Harsfalt is een innovatief asfaltmengsel. Bij dit mengsel is 100% van het bindmiddel, dat normaal gesproken uit ruwe olie wordt gewonnen, vervangen door een volledig biologisch alternatief. Dit biologische bindmiddel bestaat uit een mix van biologische oliën, hars en lignine uit olifantsgras. NTP heeft Harsfalt ontwikkeld in samenwerking met het Asfalt Kenniscentrum, BIM Esha, Mourik Infra, ReintenInfra, Versluys Groep en Vermeulen Groep. Asfalt met een 100% biologisch bindmiddel is een belangrijke ontwikkeling binnen de bio-asfaltindustrie.

 

Op 28 mei 2024 heeft NTP een kennissessie georganiseerd over het Harsfaltmengsel. Aansluitend aan deze sessie is de deklaag aangebracht onder toeziend oog van de deelnemers. Deze kennissessie stond in het teken van duurzaamheid, innovatie en samenwerking en trok een breed publiek van professionals.

Rijksweg Duiven

Samen met de inwoners en ondernemers van Duiven bedachten we hoe de Rijksweg eruit komt te zien. Niet alleen verkeerstechnisch is de herinrichting een hele verbetering. Ook op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld op het gebied van circulair bouwen, is de Rijksweg een mooi voorbeeld geworden. Vrijgekomen materialen zijn beoordeeld en wanneer mogelijk opnieuw ter plekke of elders hergebruikt. Ook hield de gemeente rekening met klimaatadaptatie. Zo zijn er waterdoorlatende tegels op de parkeerplaats met daaronder een waterberging.

Meer onderwerpen

Heb jij een goed idee?

Weet jij hoe we onze mooie gemeenten nog duurzamer kunnen maken? Of heb je een vraag voor onze energiecoaches?

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.