Wat is een circulaire economie?

Door de groeiende bevolking en toenemende welvaart worden grondstoffen steeds schaarser. In een circulaire economie richten we ons daarom op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen. Dit gebeurt op verschillende momenten in de keten: bij de winning van

grondstoffen, productie en consumptie. Zo gebruiken fabrikanten bijvoorbeeld gerecyclede grondstoffen in hun productieproces en bedenken winkels nieuwe bedrijfsmodellen gebaseerd op de functie van producten.

Wat levert circulariteit op?

 

Een circulaire economie biedt kansen voor bedrijven: nieuwe markten, meer samenwerking en minder grondstoffenverbruik. Volgens TNO bespaart een circulaire economie in Nederland 25% grondstoffen, 20% water en levert het 54.000 nieuwe banen op. Ook de CO2-uitstoot neemt af met 10%, waardoor we dus makkelijker onze CO2-doelstellingen halen. Dit alles kan zorgen voor een groei van 7,3 miljard euro per jaar.

Wat doen we op het gebied van circulaire economie

 

Het kabinet heeft als doel gesteld om in de aanloop naar 2030 het gebruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel, metaal) te verminderen tot 50%. Als gemeenten zijn wij onder meer verantwoordelijk voor circulariteit rond bouwen en slopen in de regio, de groenvoorziening en het afvalbeleid. Daarnaast stimuleren we circulair ondernemen op onze bedrijventerreinen. Ook jij kunt al direct bijdragen aan een circulaire economie:

 

Voorkom afval

Verspil bijvoorbeeld geen voedsel, repareer elektrische apparaten of koop tweedehands.

 

Scheid afval voor recycling

In afvalstromen zitten nog veel bruikbare grondstoffen. Door het afval te scheiden, kunnen deze grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

 

Deel zo veel mogelijk. Koop alleen wat je echt nodig hebt

Er zijn platformen waar je auto’s, spullen, woonruimte, gereedschap, tijd en/of talent kunt delen.

Meer onderwerpen

Heb jij een goed idee?

Weet jij hoe we onze mooie gemeenten nog duurzamer kunnen maken? Of heb je een vraag voor onze energiecoaches?