Mobiel logo samen1nergie duiven & westervoort
  • Voor ondernemers
  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Hoog contrast
  • Volg ons
logo samen1nergie duiven & westervoort logo samen1nergie duiven & westervoort
  • Home
  • Wat kun jij doen
  • Wat doen anderen al
  • Aardgasvrij wonen
  • Over ons
1 februari 2021 - Afval

Slim kopen, koken en bewaren

Afval

Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu én je portemonnee. Ontdek met tips om slimmer te kopen, koken en bewaren wat jij thuis kan doen om alles op tijd op te maken. En verspilling te voorkomen. Want weet je dat het opgeteld om ruim 34 kilo weggegooid goed voedsel per jaar gaat? Omdat het steeds om kleine beetjes gaat wordt dit vaak onderschat.

Wil jij meer verspillingsvrij zijn? We geven je graag wat tips die goed van pas kunnen komen.

  • Gebruik een maatbeker die porties aangeeft (meer over het ‘eetmaatje’ lees je op de website van het voedingscentrum)
  • Bewaar producten op de juiste plek. Appels, aardbeien, druiven en eieren bewaar je na aankoop in de koelkast. Maar een paprika, citroen of komkommer niet. Er is een handige koelkaststicker (meer weten? Klik op de link naar het voedingscentrum hieronder).
  • Gebruik de restjes als ingrediënt voor een maaltijd.
    Een stuk bloemkool, een halve citroen of een bodempje yoghurt? Bedenk dan wat je hiermee kunt maken. Handig: Op de website https://www.voedingscentrum.nl/nl/zoek.aspx?categorie=recept en in de receptenapp Slim Koken kun je zoeken op ingrediënt. Voer het in en er verschijnt een gerecht. Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je altijd nog een lekkere maaltijd maken. Zoals een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht.
    Heb je wat over? Vries het kliekje dan in voor een andere keer. Bijvoorbeeld voor een avond dat je weinig tijd hebt om te koken. Haal het bakje de avond voordat je het gaat opeten uit de vriezer en zet het in de koelkast. De volgende dag meenemen als lunch is ook lekker.
    Of kijk eens op https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/recepten-voor-restjes/
  • Leuke tip: de app verspillingsvrije coach geeft je inspiratie, tips en challenges voor in de keuken.
  • Let op de houdbaarheidsdatum. En controleer regelmatig je koelkast en vriezer.
    Staan er producten in waarvan de datum bijna verstrijkt? Bedenk dan wanneer je ze op gaat eten, zodat je niks hoeft weg te gooien. Bederfelijke producten zoals vlees en vis hebben een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). Deze kun je beter niet meer opeten na de datum, er kunnen dan namelijk bacteriën zijn uitgegroeid waar je ziek van wordt.
    Producten zoals melk, yoghurt en kwark hebben een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT). Deze kun je vaak nog wel veilig eten kort na de datum. Zet je zintuigen in om het product te beoordelen. Kijk, ruik en proef een beetje of het nog goed is.

De websites met meer informatie:

  • https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/
  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/minder-verspillen.aspx?fbclid=IwAR1yW9pXuV0NZlVYhk-v_gzhq2YrgL8Uk0Eq42wuBQfwO-IT4GdHCdfH3Fw

Doe jij mee voor duurzaam? #verspillingsvrij

  • Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • email Mail
  • Whatsapp
Terug naar overzicht
arrow up
  • Home
  • Wat doen anderen al
  • Actueel
  • Wat kun jij doen
  • Over ons

  • Contact
  • FAQ
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Toegankelijkheidsverklaring
  • © Duiven & Westervoort Samen1Nergie 2019
  • Privacy voorwaarden
  • Samen 1Nergie is een initiatief van:
  • logo westervoort
  • logo gemeente duiven